في إنجاز جديد ضمن منجزاتها المتحققة.. كلية الطب جامعة بغداد تستعد لأجراء امتحان القسم الأول والثاني لزمالة الكلية الملكية البريطانية في كلية طب بغداد

بدعم معالي وزير التعليم العالي والبحث العلمي المحترم وبتعاون وثيق بين رئاسة جامعة بغداد ممثلة بالسيد رئيس الجامعة المحترم وعمادة كلية الطب مع المركز الثقافي البريطاني في العراق من خلال شبكة زملاء الكلية الملكية البريطانية لندن في العراق، تم الاتفاق على فتح مركز لامتحان القسم الأول والثاني لشهادة الكليات الملكية البريطانية MRCP Part I and II في كلية الطب جامعة بغداد خلال الشهر الرابع من العام الجاري.

وتعتبر هذه الخطوة إنجاز مهم لتسهيل مشاركة الأطباء العراقيين لتأدية هذه الامتحانات والحصول على الشهادة البريطانية دون تكلف عناء السفر واجراء الامتحان في مناطق أخرى. كما أن العمل جاري حاليا للتفاوض مع اتحاد الكليات الملكية البريطانية لاعتماد العراق كمركز امتحاني للقسم الثالث(السريري) أسوة ببقية دول العالم ولأول مرة في تاريخ العراق.

A new achievement for the University of Baghdad / College of Medicine in Iraq

In close cooperation between the Presidency of the University of Baghdad, and the Deanship of the College of Medicine, head of the RCP Iraq network and the British Council in Iraq, it was agreed to launch a center for MRCP UK Part I and II  exams at the College of Medicine, University of Baghdad.

(April 2023)

This step is considered a significant achievement to facilitate Iraqi doctors’ participation in these exams and obtain the MRCP  certificate without bothering to travel and take the exam in other regions. Work is also underway to negotiate with the Federation of Royal Colleges in the UK to accredit Iraq as an examination center for part III (PACES) for the first time in the history of Iraq.